La importància dels rànquings
Les principals classificacions internacionals inclouen centres catalans
Un instrument útil i controvertit
Els rànquings s'han convertit en els últims anys en un focus permanent d'atenció per part de les universitats, conscients que aquestes classificacions els proporcionen un plus de prestigi dins i fora del seu pais, que sovint es tradueix, entre d'altres beneficis, en la captació d'un major volum de docents i estudiants internacionals.
Referència a l'hora de concedir ajuts
D'altra banda, cada cop són més les institucions que a l'hora d'atorgar un ajut econòmic per poder cursar estudis en una universitat estrangera valoren si el centre escollit és present en algun dels rànquings internacionals de referència.
Aquesta pot ser, per exemple, una qüestió rellevant a Llatinoamèrica quan es tracta de concedir una beca per poder estudiar en una universitat europea.
Un camp abonat a la falta de rigor
La importància que han pres aquests instruments d'avaluació de la qualitat de les universitats ha comportat també, no obstant, alguns efectes indesitjables, un dels quals ha estat la proliferació de classificacions confeccionades amb un rigor qüestionable.
Una tasca difícil
L'elaboració d'un rànquing no resulta fàcil. Disposar d'indicadors comparables, especialment en matèria de qualitat de la docència, és una tasca que es fa difícil i en alguns casos, fins i tot, esdevé impossible.
Tot i així, unes poques classificacions han aconseguit fer-ne una aproximació força acceptada dins del món universitari.
L'acumulació d'evidències permet, d'altra banda, atorgar una posició destacada a determinades universitats i negar-los-li a d'altres, sempre i quan s'utilitzin metodologies que hagin demostrat la seva equanimitat.
Màsters vinculats a un àmbit ben posicionat als rànquings
Unportalmasters inclou un indicador sobre la posició de l'àmbit al que pertany un màster quan la universitat ocupa un lloc destacat en un dels rànquings de referència.
Classificacions seleccionades
Inicialment s'ha inclòs la informació proporcionada pels World University Rankings by Subject de la companyia Quacquarelli Symonds (QS). El Rànquing QS centra el focus d'atenció en 5 camps de coneixement i 48 disciplines concretes, i valora, fonamentalment, la reputació que tenen els diversos estudis de cadascuna de les universitats entre una mostra d'acadèmics que responen a una enquesta.
També hem afegit els resultats del Global Ranking of Academic Subjects de Shangai Ranking's, que analiza 52 disciplines acadèmiques, i del World University Ranking del Times Higher Education.
El nostre criteri
Unportalmasters vol fugir de les generalitzacions i centrar-se en l'anàlisi de la informació relativa a cadascun dels programes de màster que ofereixen les universitats, d'aquí que les referències a nous rànquings als que poguem fer esment han de poder demostrar que són congruents amb aquest objectiu.